Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 2015- 2016

«Ας κρατήσουν οι χοροί…»

«Η προσωπική μου εμπειρία μου δείχνει πως το πράγμα που με βοήθησε, περισσότερο από κάθε άλλο, δεν ήταν οι αφηρημένοι στοχασμοί ενός διανοούμενου, αλλά η πίστη και η προσήλωσή μου σ’ έναν κόσμο ζωντανών και περασμένων ανθρώπων· στα έργα τους, στις φωνές τους, στο ρυθμό τους, στη δροσιά τους.»                                                                                    Γιώργος Σεφέρης


Το 92Art παρουσιάζει τα μαθήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών, με διδάσκουσα τη δασκάλα χορού  Στεύη Τσούτση.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Στόχος του μαθήματος είναι η επικοινωνία των συμμετεχόντων  με την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση. Οι μαθητές, μέσα από τους κύκλους του χορού γίνονται κοινωνοί της βαθύτερης ουσίας της παράδοσης του τόπου μας. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, με χορούς αλλά και τραγούδια, έθιμα και παραδόσεις, από όλη την Ελλάδα και τις Αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Μικράς Ασίας.

ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Τα παιδικά τμήματα θα ξεκινήσουν με μουσικοκινητική αγωγή, η οποία θα τα εντάξει με γοργούς ρυθμούς στον κύκλο αλλά και την έννοια του χορού. Με παιχνίδια-χορούς και τραγούδι, θα μάθουν να «ακούν» τη μουσική και να οδηγούν τα χορευτικά τους βήματα στις ανάγκες της. Θα έρθουν επίσης σε επαφή με τις φορεσιές αλλά και τα έθιμα του κάθε τόπου.
Τα ενήλικα τμήματα, αρχάρια και προχωρημένα, θα διδαχθούν χορούς από όλο τον Ελλαδικό χώρο, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν μια σφαιρική άποψη για τη χορευτική παράδοση του κάθε τόπου. Στόχος του μαθήματος είναι να βρεθούν σε θέση οι μαθητές, τόσο να αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες μουσικές της κάθε περιοχής, αλλά να είναι και σε θέση να τις χορέψουν σε κάθε περίσταση.

Τα μαθήματα διαρκούν όλο το χρόνο.
Ώρες Διεξαγωγής:
Παιδικό/εφηβικό τμήμα – κάθε Κυριακή 17:30 - 18:30.
Τμήμα ενηλίκων - κάθε Κυριακή 18:30 - 19:30.
Έναρξη Σεμιναρίου: 25 Οκτωβρίου (Ανοιχτό μάθημα γνωριμίας)
Κόστος: 20 ευρώ + φ.π.α.

Δηλώστε συμμετοχή στα γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και με ένδειξη «Χορός» στο 92artplace@gmail.com , ή καλώντας μας και δίνοντάς μας τα ίδια στοιχεία στα 215-5154944 & 6944446690.

Χώρος Τέχνης 92 Art
Αρτέμωνος 77, Δάφνη. Μετρό: Άγιος Ιωάννης
215-5154944 & 6944-446690 | 92artplace.blogspot.gr & facebook.com/92artplace
92artplace@gmail.com


Βιογραφικό Στεύης Τσούτση

Η Στεύη Τσούτση γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μηχανολόγος μηχανικός.
Πνεύμα ανήσυχο, ασχολείται με τη δημιουργική γραφή, τη ζωγραφική και τη μουσική.
Μηχανικός, συγγραφέας, ραδιοφωνική παραγωγός, μα πάνω από όλα χορεύτρια…
Γιατί ο χορός ήταν που την κέρδισε από μικρή.
Τα πρώτα της χορευτικά βήματα τα έκανε σε ηλικία πέντε ετών κι από τότε, συνεχίζει ασταμάτητα και δημιουργικά.

Παιδί του Λυκείου των Ελληνίδων, χρωστά τις γνώσεις της στους ταλαντούχους δασκάλους που της καλλιέργησαν την αγάπη για την παράδοση και τη λαογραφία.

Κάτοχος της πιστοποίησης παραδοσιακών χορών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας χορού (CID), διδάσκει χορό από το 2006. Επίσης, παραθέτει σεμινάρια για τη λαογραφία και τους χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Ηπείρου.

Μετρά πλήθος συνεργασιών σε συλλόγους και σχολεία της Αθήνας καθώς και πολλές πρωτότυπες παραστάσεις που εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε και υλοποίησε.

Με μεράκι, βαθιά αγάπη για τις μουσικές και τους χορούς της Ελλάδας, προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις, αλλά και το πάθος της στους μαθητές της. Και η μεγαλύτερη ικανοποίηση της, είναι να μετρά τα βήματα τους και να βλέπει τους κόπους τους να γίνονται χορός…

«Μπορεί όντως να πιστεύουμε και να τραγουδάμε έναν κόσμο που πια δεν υπάρχει. Μα πιστεύοντάς, τον δημιουργούμε ξανά. Ανύπαρκτο λέμε μονάχα ότι δεν πεθυμήσαμε αρκετά.

Όποιος δε νανουρίστηκε με μακεδονίτικο τραγούδι, όποιος δεν έκλαψε με ηπειρώτικο μοιρολόι, αδυνατεί να συνειδητοποιήσει το δέσιμο και τη λαχτάρα μας. Την αυτόματη κίνηση των ποδιών να περπατήσουν στα βήματα του τσέστου, των χεριών στα χνάρια του μπάλου, των χειλιών στους στίχους της Δεροπολίτισσας.

Χορεύουμε νιώθοντας σφιχτά πάνω μας, κατάσαρκα δεμένη σα φυλαχτό, την αρματωσιά μιας αγάπης. Μιας αγάπης ακατανίκητης σαν την παραδοσιακή μουσική που υπηρετούμε και παντοτινής. Γιατί γεννήθηκε στο πρώτο χορευτικό μας βήμα και σαν πεθάνουμε θα παραμείνει στις καρδιές όσων ακολούθησαν τα χνάρια μας. Πιο δυνατή από πριν, ποτισμένη με τη λατρεία μας ακόμη και για το χνούδι που αφήνει στο δέρμα η φορεσιά.


Πιστεύουμε στην Παράδοση, στη Ζωή, στο Χορό…
Άλλωστε Ζωή είναι η Παράδοση…
Παράδοση είναι ο Χορός… και
O Χορός είναι η αλήθεια της ζωής μας…»